• +4 0721 223 505
  • doctorfrant@gmail.com

Ortodonție

Ortodonția

Ortodonția se ocupă cu îndreptarea și corectarea poziției dinților. Afecțiunile de acest gen sunt frecvente la copii și adolescenți. Chiar dacă unii adulți consideră că nu mai au vârsta potrivită pentru un astfel de tratament, s-a constatat o creștere semnificativă a numărului adulților cere beneficiază de tratament ortodontic. În cazul adulților , aplicarea tratamentului presupus de ortodonție poate să dureze mai mult, pentru că oasele maxilare și-au întrerupt creșterea.

Părinții trebue să fie foarte atenți cu dinții copiilor lor și să-i îndrume, și învețe încă de mici să-i îngrijească, pentru a nu apela mai târziu la diverse proceduri stomatologice, cum ar fi aparat dentar (ortodontic, terapie, protetică, chirurgie oro-dentară sau chiar implant dentar). Înghesuirile și ocluziile incorecte dentare afectează în timp sănătatea dinților, a gingiilor și a articulației temporo-mandibulare. O masticație deficitară poate avea urmări asupra integrității tubului digestiv.   Progresul tehnicii în stomatologie (specializarea ortodonție) permite astăzi corectarea spectaculoasă, fără durere a anomaliilor dento-maxilare. În timpul copilăriei și adolescenței, oasele maxilare cresc și se maturizează, de aceea este mai ușor de modificat poziția dinților la această  etapă.

Tratamentul dentar este recomandat deoarece pe termen lung afecțiunile netratate pot duce la apariția unor defecte de vorbire, predispoziție pentru formarea tartrului, impicit a cariilor. Orice tratament ortodontic începe cu efectuarea unei consultații și a planului de tratament de către medicul ortodont. În funcție de situația existentă la nivelul arcadelor dentare, pacientul va purta fie un aparat fix, fie unul mobil.

Aparatul ortodontic fix este format din brakeți metalici sau fizionomici, care se lipesc pe dinți și dintr-un arc metalic care îi unește cu scopul de a-i alinia corect.

Apparatur mobil, foarte răspândit în deceniile trecute, se prezintă sub forma unei plăcuțe de acrilat roz sau transparent cu mici croșete metalice care ajută dinții să revină la poziția normală pe arcadă. Acest aparat are o eficacitate scăzută comparativ cu cel fix, fiind utilizat mai rar în stomatologia modernă.

În cele mai multe cazuri, durata unui tratament cu aparat ortodontic fix este de 12-24 luni, apoi pacientul va purta o perioadă un aparat special de contenție (retainer) , cu rolul de a menține și stabiliza rezultatele astfel obținute. Aparatul de contenție este fie sub forma unei gutiere transparente purtate pe timpul nopții, fie o sârmă subțire aplicată pe spatele dinților.

Igiena orală are un rol cheie în obținerea unui zâmbet sănătos și frumos. de aceea ședințele pentru  controlul aparatului și igienizarea cavitații bucale se recomandă a avea loc o dată la 3-6 săptămâni.