• +4 0721 223 505
  • doctorfrant@gmail.com

Pedodonție

Stomatologie copii

Prima vizită la medicul stomatolog

Întâlnirea cu medicul stomatolog face parte din etapele pe care copilul le are de parcurs la început de drum și care își pun amprenta în creșterea și dezvoltarea sa ca viitor adult. Atât părinții , cât și medicul stomatolog sunt responsabili ca acestă primă experiență să fie una plăcută.

O ambianță prietenoasă alături de un plan de tratament puțin traumatizant, reprezintă principalele atuuri pentru care copiii vor avea o primă experiență plăcută la stomatolog.

Recomandări:

  1. Prima vizită să se facă atunci când copilul nu are dureri pentru a nu asocia mersul la stomatolog cu durerea.
  • Copii sunt traumatizați de vizitele la stomatolog făcute doar când doare, de aceea recomandăm vizite regulate chiar în lipsa unor probleme vizibile sau durere.
  • Convingerea că dinții de lapte nu se tratează pentru că oricum se schimbă, fac ca micii noștri pacienți să fie aduși la stomatolog cu durere și infecții, ceea ce face cooperarea și mai dificilă.
  • Infecțiile la dinții de lapte pot afecta și dinții definitivi situați mai profund în interiorul osului.
  1. Controlul periodic la aproximativ 6 luni, deoarece cariile pot evolua rapid, iar vizitele trebue făcute dimineața când copilul este odihnit și cooperant.
  2. Evaluare ortodontică încă de la vârste mici când copilul fiind în creștere corecțiile fiind mai facile și mai rapide. La control se urmărește depistarea cariilor, deficiente de creștere-a oaselor maxilare. Se identifică obiceiurile vicioase și se esplică efectele nocive ale acestora pe termen lung.
  3. Sigilarea molarilor definitivi:  Imediat după erupția molarilor definitivi (în spatele dinților de lapte și aproximativ la vârsta de 6 ani) dinții prezintă o morfologie cu șanțuri și fosete adânci , locul unde se acumulează resturi alimentare și microorganisme, care inițiază caria dentară. Aceste șanțuri și fosete sunt imposibil de curățat cu periuța dentară. Șansele atacului carios sunt astfel mai mari în ciuda igienei convenționale, spălatul sau curățarea dinților. Astfel acoperirea sau sigilarea acestor zone cu un material protector numint sigilant are un efect benefic și este considerată metoda cea mai sigură de profilaxie primară la copii.